دیسگرافیا چیست؟ علت دیسگرافیا در کودکان با اختلال یادگیری نارمک چیست؟
دیسگرافیا (Dysgraphia) یک ناتوانی یادگیری خاص است که بر بیان نوشتاری تأثیر می گذارد. علائم اولیه دیسگرافی مشکلات املایی، دست خط ضعیف و مشکل در آوردن افکار روی کاغذ است. دیسگرافی معمولاً زمانی ظاهر می شود که کودکان برای اولین بار نوشتن را یاد می گیرند.
به بیان دیگر، دیسگرافیا یک اختلال عصبی در بیان نوشتاری است که توانایی نوشتن و مهارت های حرکتی ظریف را مختل می کند. این یک ناتوانی یادگیری است که کودکان و بزرگسالان را تحت تأثیر قرار می دهد و عملاً در تمام جنبه های فرآیند نوشتن از جمله املا، خوانا نویسی، فاصله و اندازه کلمات و بیان دخالت می کند. تخمین زده میشود که 5 تا 20 درصد از همه کودکان دارای نوعی نقص نوشتاری مانند نارسایی نگارشی هستند.
دیسگرافیا یک اختلال یادگیری در کودکان با اختلال یادگیری نارمک است که نوشتن را برای کودکان دشوار می کند.
دیسگرافی دو جنبه دارد:
- ضعفهای حرکتی که بر فرآیند فیزیکی نوشتن تأثیر میگذارد.
- مشکلات شناختی که بر بیان نوشتاری تاثیر می گذارد.
کودکان دارای اختلال یادگیری نارمک ممکن است در یک یا هر دو حوزه درگیر باشند.
دیسگرافی، مانند همه اختلالات یادگیری، بازتابی از توانایی های فکری یا خلاقیت کودک نیست. با درمان و حمایت مناسب، دیسگرافی را می توان به طور موثر مدیریت کرد تا بچه ها یاد بگیرند که بنویسند و با همسالان خود همگام باشند.
کودکان با اختلال یادگیری نارمک ممکن است علائم این مشکلات حرکتی را نشان دهند:
- دشواری مداوم در تشکیل حروف، هم اندازه کردن آنها و فاصله گذاری صحیح آنها.
- حروف ممکن است بدون فاصله در کنار هم قرار گیرند یا در یک خط مستقیم نباشند.
- مشکل در نگه داشتن مداد، مانند نگه داشتن نامناسب مداد یا نیاز به محکم گرفتن آن.
- خستگی در نوشتن: نوشتن می تواند خسته کننده باشد و باعث گرفتگی یا درد دست شود
- در جنبه شناختی، کودکان مبتلا به دیسگرافی در سازماندهی نوشتههای خود مشکل دارند – ممکن است ایدههای خوبی داشته باشند، اما به سختی میتوانند آنها را به روشی منسجم و ساختار یافته روی کاغذ بیاورند.
- کدنویسی املایی در حافظه کاری با دست خط مرتبط است و اغلب در دیسگرافی مختل می شود.
کدگذاری املایی به توانایی ذخیره کلمات نوشته شده در حافظه کاری هنگام تجزیه و تحلیل حروف در کلمه یا توانایی ایجاد حافظه دائمی کلمات نوشتاری مرتبط با تلفظ و معنی آنها اشاره دارد.
کودکان مبتلا به دیسگرافی در کودکان با اختلال یادگیری نارمک، اختلال حرکتی اولیه رشدی ندارند، که یکی دیگر از دلایل دستخط ضعیف است، اما ممکن است در برنامه ریزی حرکات متوالی انگشت مانند لمس انگشت شست به انگشتان متوالی در همان دست بدون بازخورد بصری مشکل داشته باشند. کودکان مبتلا به دیسگرافی ممکن است در کدنویسی املایی و برنامه ریزی حرکات متوالی انگشتان دچار مشکل شوند.
علائم دیسگرافی کودکان با اختلال یادگیری نارمک عبارتند از:
- مشکل در شکل دادن حروف
- محکم، ناجور یا دردناک مداد را بگیرید
- مشکل دنبال کردن یک خط یا ماندن در حاشیه
- مشکل در ساختار جمله یا پیروی از قوانین دستور زبان هنگام نوشتن، اما نه در هنگام صحبت کردن
- مشکل در سازماندهی یا بیان افکار روی کاغذ
- تفاوت آشکار بین درک گفتاری و نوشتاری یک موضوع
- دست خط کند و/یا ناخوانا است
- فاصله ناسازگار، یا خالی شدن فضا روی کاغذ. حروف با اندازه نامنظم
- صحبت کردن کلمات با صدای بلند هنگام نوشتن
- کلمات حذف شده در جملات
- مشکل در ساختار دستور زبان و نحو
- اجتناب از کارهای نوشتاری
- مشکل در سازماندهی افکار هنگام نوشتن
علائم دیس گرافی معمولاً در طول زمان تغییر می کند. کودکان مبتلا به نارسا نویسی معمولاً با مکانیک نوشتن مشکل دارند و سایر اختلالات حرکتی ظریف را نشان می دهند، در حالی که نارسایی در نوجوانان و بزرگسالان به صورت مشکلات شناختی در دستور زبان، نحو، درک مطلب و عموماً نشان دادن افکار روی کاغذ ظاهر می شود.
آیا دیسگرافی در کودکان با اختلال یادگیری نارمک به تنهایی یا با سایر ناتوانی های یادگیری خاص رخ می دهد؟
کودکان مبتلا به اختلال دیسگرافیا نیز ممکن است دچار اختلال کمبود توجه (ADHD) بی توجهی، بیش فعالی، یا ترکیبی بی توجه و بیش فعال باشند.
دیسگرافی در کودکان با اختلال یادگیری نارمک شکلی از نارساخوانی است؟
نارسا نویسی با مشکلات نوشتن همراه است، در حالی که نارساخوانی با مشکلات خواندن مرتبط است. هر دو اختلال یادگیری علائم مشترکی دارند، مانند مشکل در املا، که ممکن است تشخیص را پیچیده کند. ممکن است فردی هم به نارسا نویسی و هم نارساخوانی مبتلا باشد.
نارساخوانی اختلالی است که شامل خواندن ضعیف کلمات، رمزگشایی کلمات، روان خواندن شفاهی و املا است. کودکان مبتلا بهنارساخوانی ممکن است در کدنویسی املایی و واجی، نامگذاری سریع خودکار و تمرکز، تغییر و/یا توجه مستمر اختلال داشته باشند
چرا تشخیص دیسگرافی و ناتوانی های یادگیری مرتبط با آن مهم است؟
دیسگرافی در کودکان با اختلال یادگیری نارمک چه زمانی شناسایی می شود؟
دیسگرافیا معمولاً زمانی شناسایی میشود که کودک نوشتن را یاد میگیرد. با این حال، اختلال در بیان نوشتاری ممکن است در سال های اولیه مدرسه ناشناخته باقی بماند، زیرا توانایی نوشتن کودک همچنان در حال رشد است. دیسگرافی ممکن است تا بزرگسالی تشخیص داده نشود
بدون تشخیص علایم دیسگرافیا، کودکان ممکن است مداخله زودهنگام یا آموزش های تخصصی در مورد تمام مهارت های مربوطه که در یادگیری زبان نوشتاری آنها اختلال ایجاد می کند، دریافت نکنند. با توجه به اینکه بسیاری از مدارس برنامه های آموزشی منظمی در خط و املا ندارند، ارزیابی اینکه آیا کودکان علاوه بر خواندن و رمزگشایی کلمات به آموزش صریح و منظم در خط و املا نیاز دارند یا خیر، مهم است.
نقش کاردرمانی در برطرف کردن مشکل دیسگرافی در کودکان با اختلال یادگیری نارمک چیست؟
اگر شما نگران ناتوانایی های نوشتاری، عدم نوشتن مناسب کلمات، دستخط و مشکلاتی از این قبیل در فرزندتان هستید، می توانید با یک کاردرمانگر در کلینیک کاردرمانی ابن سینا مشورت کنید تا فرزند شما را ارزیابی کند.
برای بچه هایی که در سیستم مدارس هستند، این می تواند به عنوان یک ارزیابی در مدرسه درخواست شود.” والدین همچنین می توانند این کار را به عنوان یک ارزیابی سرپایی انجام دهند. دلیل اینکه ارزیابی تخصصی این کودکان به کاردرمانگران سپرده شده است و از والدین خواسته می شود که این کار توسط کاردرمانگر انجام شود این است که آنها مهارت های حرکتی را به خوبی می دانند و بنابراین بهتر می توانند آنها را ارزیابی کنند. و سپس اگر نیاز به درمان باشد، آنها هستند که درمان را انجام خواهند داد.
اگر فرزند شما بیشتر درگیر بیان کتبی خود است و در بیان کتبی هارت های خود مشکل دارد نیز حتماً به متخصص کاردرمانی و گفتاردرمانی مراجعه کنید.
خاطرنشان می شود که مهارتهای شناختی زیادی در فرآیند یادگیری نحوه نوشتن وجود دارد. برای املا، باید درک خوبی از صداهای موجود در کلمات و نحوه دستکاری آنها داشته باشد .کودک همچنین باید نمایش املایی کلمات را در نظر داشته باشد، بنابراین باید حافظه کاری خوبی داشته باشد.
مهارتهای شناختی کودک مانند عملکردهای اجرایی، حافظه فعال، آگاهی واجشناختی و موارد دیگر باید به طور دقیق توسط کاردرمانگر و گفتاردرمانگر ارزیابی شود تا دقیقاً نوع حمایتی که برای او مفیدتر است، شناسایی گردد.
کاردرمانگران میتوانند از مداخلاتی برای کمک به بچهها برای توسعه مهارتهای حرکتی ظریف و مهارتشان استفاده کنند، مانند تمرینهای فیزیکی برای تقویت عضلات دست، یا حتی تمرین نوشتن حروف در هوا یا روی شن. آموزش چندحسی، که برای کمک به کودکان مبتلا به نارساخوانی استفاده میشود، میتواند مؤثر باشد.
چه نوع فعالیت های آموزشی باعث بهبود دستخط کودکان مبتلا به دیسگرافی در کودکان دارای اختلال یادگیری نارمک می شود؟
در ابتدا، کودکان مبتلا به اختلال در دست خط از فعالیتهایی بهره میبرند که از یادگیری شکل دادن حروف پشتیبانی میکنند. برای مثال:
- بازی با خاک رس برای تقویت عضلات دست
- حفظ خطوط در پیچ و خم ها برای توسعه کنترل موتور.
- اتصال نقطه یا خط تیره برای ایجاد فرم های حروف کامل
- کپی کردن حروف از مدل ها
پس از آن، هنگامی که کودکان یاد بگیرند که حروف خوانا را تشکیل دهند، از دستورالعمل هایی بهره می برند که به آنها کمک می کند تا حروف نویسی خودکار را توسعه دهند .
آیا کودکان مبتلا به دیسگرافی دارای اختلال یادگیری نارمک اشتباهات معکوس یا سایر خطاهای تولید حروف را انجام می دهند؟
برخی از کودکان معکوس می کنند (برعکس کردن جهت حروف در امتداد یک محور عمودی)، وارونگی (برگرداندن حروف در امتداد یک محور افقی به طوری که حرف وارونه شود)، یا جابجایی (توالی حروف در یک کلمه نامرتب است). این خطاها به جای اینکه علت مشکلات دست خط باشند، علائم هستند.
علت بروز مشکلات مربوط با اختلال دیسگرافی دارای اختلال یادگیری نارمک معمولاً به چند دلیل ایجاد می شود:
- دیسگرافی اکتسابی با آسیب مغزی، بیماری یا شرایط تخریبی مرتبط است که باعث میشود فرد (معمولاً در بزرگسالی) مهارتهای قبلی خود را در نوشتن از دست بدهد.
- نارسایی های رشدی که باعث ایجاد مشکلات در کسب مهارت های نوشتاری می شود. این نوع دیسگرافی بیشتر در دوران کودکی مورد توجه قرار می گیرد.
- اختلال حرکتی: فقدان هماهنگی حرکتی ظریف و ادراک بصری مدتهاست با نارسایی نگارشی مرتبط بوده و ممکن است مشکلات تولید متن نوشتاری را توضیح دهد. افراد مبتلا به نارسایی حرکتی معمولاً دست خط ناخوانا و آهسته، مهارت های ترسیمی و ردیابی ضعیف و ضربه زدن آهسته انگشت (معیار رایج مهارت های حرکتی ظریف) از خود نشان می دهند.
- دیسگرافی فضایی احتمالاً به مشکلات ادراک فضایی مربوط می شود که بر فاصله حروف و توانایی ترسیم تأثیر می گذارد. افراد مبتلا به نارسایی فضایی با دست خط و نقاشی مشکل دارند، با این حال سرعت املا و ضربه زدن با انگشت معمولاً طبیعی است.
- نارسایی زبانی بر مهارتهای پردازش زبان مورد نیاز در فرآیند نوشتن تأثیر میگذارد. این به شدت بر متن نوشته شده خود به خود (که ردیابی یا کپی نشده است) تأثیر می گذارد که اغلب ناخوانا است. ترسیم، کپی کردن، و املای شفاهی تحت تأثیر اختلالات زبانی قرار نمی گیرند.
چرا تشخیص دیسگرافیا کودکان دارای اختلال یادگیری نارمک حیاتی است؟
با اختلال نگارشی، مکانیک نوشتن و سایر مهارت های نوشتاری اساسی دشوار است، و باعث می شود دانش آموز بدون اختلال یادگیری از همسالان خود عقب بماند. مشکلات نوشتاری همچنین با مبارزات تحصیلی مداوم و ادراک پایین از خود همراه است که می تواند تا بزرگسالی ادامه یابد.
علاوه بر این، عمل نوشتن اغلب به مغز کمک می کند تا اطلاعات را به خاطر بسپارد، سازماندهی و پردازش کند. وقتی عمل فیزیکی نوشتن فوق العاده چالش برانگیز است، کودک نمی تواند به طور موثر «آنچه را که می داند نشان دهد». دانش آموز مبتلا به دیسگرافی ممکن است در امتحان مردود شود زیرا نمی تواند افکار و پاسخ های خود را روی کاغذ ترجمه کند.
درمان دیسگرافیا کودکان دارای اختلال یادگیری نارمک
دیسگرافی و سایر اختلالات یادگیری شرایطی مادام العمر هستند که درمان های توانبخشی و به خصوص کاردرمانی و گفتاردرمانی نقش بسیار مهمی را در این مشکل ایفا می کنند. درمان دیسگرافی بر مداخلات، تسهیلات و خدمات ویژه برای بهبود وظایف مربوط به نوشتن و/یا بهبود توانایی های نوشتاری متمرکز است. با توجه به ماهیت دیسگرافی، تلاش برای اصلاح و «تمرین بیشتر» به تنهایی کافی نیست – تطبیقها و اصلاحات دیگر برای مدیریت موفقیتآمیز ضروری می باشد. نقش کاردرمانی و گفتاردرمانی بسیار مهم و حیاتی است.
برای دریافت این خدمات به کلینیک تخصصی کاردرمانی ابن سینا مراجعه کنید در این کلینیک خدمات تخصصی کاردرمانی برای همه اختلالات حرکتی، درکی، ذهنی و گفتاری و به صورت ویژه کاردرمانی اختلالات نوشتن و دست ورزی ارائه می شود. راه های ارتباطی ما 77415217 – 77753227 و 09392507675 می باشند جهت کسب اطلاعات و پذیرش با این شماره ها تماس بگیرید.
مقالات مرتبط |
سلام
برای بچه کلاس پنجم که در دیکته و املا مشکل دارد هم می توانید کاری انجام دهید.
سلام
بله. باید در ابتدا فرزند شما ارزیابی شود و برنامه تقویت درک شنیداری برای ایشان ارائه شود.
از زحمات شما تشکر می کنم. خدا خیرتون بده
بسیار ممنونم از شما.
سلام
شما دست ورزی کودک اختلال یادگیری را کار می کنید؟
سلام
بله. می نوانید تماس بگیرید و برای کلاس ست ورزی نوبت بگیرید.
من کودکم را این مرکز می برم. کارشون عالیه هم خوش برخورد هستن و هم حرفه ای کار نی کنن. دستشون درد نکنه
احسنت
sapporo 88
سلام